英國樓盤

投資海外物業展望

回歸後23年, 社會變化甚大, 所謂繁榮穩定安居樂業, 很多人都唔會有太大期望。個個都話怕左而家既環境, 日日都諗移民, 前所未有地關心世界各地的政策, 睇下會唔會係同移民政策有關,希望自己都能夠受惠。英國/澳洲/日本/加拿大一直都係香港人想移民既熱門地點﹐但係所有人講到幾熱門都好, 錢係大部份人都對自身考慮左先, 因為香港人心態係最好買左樓先, 最少有個地址安定先。

由於需求突然改變, 海外物業公司成為最大得益者之一, 尤其是英國樓盤物業公司, 好大可能因為香港以前係英國殖民地, 對於文化上的適應比較輕鬆, 而且英超是香港人接觸最多的體育運動之一, 未出發已經對英國大城市位置有一定認識, 所以倫敦及曼徹斯特市都是香港人較認識的地方;人總是怕去一個自己完全不認識的地方生活, 如果落腳點是已有認識的必然會好一點, 因此倫敦樓盤及是最多人搜尋的地方。

事實上最近海外物業投資中, 買英國樓的人數是佔最多的,而買日本樓是第二多的, 可能因為日本是不少香港人的」鄉下」, 對於日本地域上的認識香港人絕對是不下於日本人的, 另外不少港人都對日文/日語有一定的認識。

也許香港已經進入移民潮, 無論如何都希望明天會更好